Loman Leefmans

LEIDEN Transvaal moet binnen vijf jaar de mooiste buurt van Leiden zijn. Dat heeft het geheel vernieuwde bestuur van de wijkvereniging zich ten doel gesteld.

Dat uiterst ambitieuze streven moet worden bereikt door hulp van de gemeente, maar vooral ook door inbreng van de eigen buurtbewoners. ,,Er zijn hier problemen die al tien tot vijftien jaar spelen’’, aldus wijkvoorzitter Sjoerd Schipaanboord. ,,Wachten tot de gemeente er iets aan doet, helpt niet. Daarom gooien we het over een andere boeg.’’

Het wijkje-achter-het-belastingkantoor bestaat uit drie delen. Het wordt onder meer door een spoorlijnen doorkruist en de buurt loopt helemaal door naar de Dr. Lelylaan. Het zeskoppige bestuur begon dit jaar met een nieuwe inventarisatie van de oude problemen. Er wordt onder meer te hard gereden, te veel huizen zijn opgedeeld in studentenkamers, er is sprake van verschillende vormen van geluidsoverlast en groen is er karig. Daarover leuren en klagen bij de gemeente heeft sinds de eeuwwisseling weinig tot niets opgeleverd.

Daarom probeert een nieuw bestuur nu wat anders, zo blijkt uit een 41 pagina’s tellend document met als werktitel ’hoe wij van Transvaal een prachtwijk maken’. Positieve workshops voor bewoners én medewerkers van de gemeente om samen problemen op te lossen. Dat is een voornaam onderdeel van de nieuwe plannen.

Meedoen

De wijkvereniging geeft in het rapport zelf al wat voorzetjes. Een gezamenlijke wijkopruimdag, meer oversteekplaatsen bij de drukke Morsweg, veel meer groenaanplant in de hele buurt, en het organiseren van straat- en buurtfeesten. Dat zijn een paar willekeurige onderwerpen. Komende dinsdagavond gaan eerst de wijkbewoners onderling met elkaar daarover in overleg. ,,Want wij kunnen als bestuur wel wat opzetjes maken, als bewoners het anders zien, horen we dat ook graag’’, aldus Schipaanboord. ,,Iedereen mag actief meedoen. Het verhogen van de sociale cohesie in de buurt? Hard rijden tegengaan? Verkamering terugdringen? Hoe dan? We horen graag ideeën en mogelijke oplossingen.’’

Visie

Uiteindelijk moeten inbreng en inspraak uit de buurt én de nadrukkelijke en gewenste betrokkenheid van de gemeente, leiden tot een zogeheten wijkvisie, zoals eveneens in andere Leidse buurten is opgesteld. In Transvaal leggen ze daarbij de lat hoog, want er kan er maar één de mooiste zijn.

Door Bestuur WTL

Bestuur van de wijkvereniging Transvaal Leiden.