Sloop van de bunker aan de Morsweg, Transvaal Leiden

Vorige maand kwam in de nieuwsbrief de sloop van het Militair Hospitaal aan het begin van de Morsweg aan bod. Dit wees al op de historische banden van Defensie met onze stad. Op een deel van het vrijgekomen terrein verrees in 1958 een nieuw gebouw, namelijk het kantoor voor het BABOV. BABOV was het Bureau Aanleg en Beheer Onderhoud Vliegvelden van het Ministerie van Defensie.
Nieuwe Leidsche Courant | 2 mei 1958

Sinds het vertrek van deze dienst is het gebouw in gebruik als Sociaal Pension De Binnenvest voor dak- en thuislozen.

Op het voorterrein, dus direct aan de straat, ligt een onopvallende bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Dit bouwwerk is door de bezetter als telefoonknooppunt gebouwd in 1942-1944 en maakte deel uit van de Atlantikwall. Over deze bunker is heel wat te doen geweest. Sloop hing al sinds de jaren ’50 in de lucht, maar uiteindelijk begon een sloopbedrijf pas in 1984 aan de klus. Na meerdere pogingen zijn de slopers afgedropen; het gebouw met zijn metersdikke muren gaf zich niet gewonnen. En sloop met explosieven lag niet voor hand in deze bebouwde omgeving.

Inmiddels kijkt men anders naar het verleden; de bunker blijkt vrij zeldzaam te zijn, en daarom is het gebouw in 2014 op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst. Over de binnenkant doen verschillende verhalen de ronde, als zouden er diepe gangen en grote ruimtes zijn. De werkelijkheid is helaas nogal saai: het inwendige van de bunker bestaat uit een verblijfsruimte voor de onderhoudsploeg, een hiermee verbonden gang naar buiten, twee kleinere verblijfruimtes, een opslagruimte voor kabelrollen en een gassluis met een luchtbehandelingsruimte voor het wegfilteren van gifgassen.
Dat laatste is dan wel weer een beetje spannend.

Leidsch Dagblad | 20 juni 1984
Leidse Courant | 26 juni 1984
Enthousiaste architecten zagen er een mooi project in; de bunker als fundering voor tiny houses: Duurzaam tiny house op Tweede Wereldoorlog bunker in Leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.