Politieke rel om parkeergarage Leidse wijk Transvaal

Een voorstel voor de aankoop van de Marechausseekazerne aan de Morsweg en de bouw van een tijdelijke parkeergarage in de Leidse wijk Transvaal heeft donderdagnacht geleid tot een politieke rel.

Na in eerste instantie coalitiepartij GroenLinks verlieten ook oppositiepartijen SP,  ChristenUnie, D66 en Leefbaar Leiden een vergadering van de commissie ruimte en bereikbaarheid omdat zij zich niet konden vinden in de manier waarop het stadsbestuur en de rest van de coalitie een besluit over een tijdelijke parkeergarage in de wijk Transvaal er voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar door proberen te drukken.

,,Dit is werkelijk onbehoorlijk en onfatsoenlijk”, verklaarde GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos zijn besluit om niet verder te vergaderen. Hij vindt het onverteerbaar dat hij geacht werd over een garage te beslissen terwijl er twee alternatieven door buurtbewoners zijn aangedragen die nog niet de gelegenheid kregen die te presenteren. Zolang dat niet is gebeurd, zo zei hij, zal hij ook tegen het voorstel voor de garage stemmen.

De resterende coalitiepartijen (PvdA, VVD en CDA)  zijn woedend op GroenLinks, maar besloten vanwege het ontbreken van zoveel partijen toch om niet verder te vergaderen. Om het voorstel toch nog voor de verkiezingen rond te kunnen krijgen, besloten zij het debat te verschuiven naar de gemeenteraadsvergadering van 17 december, waarvoor de commissie eigenlijk de voorbereiding had moeten zijn. ,,We laten ons niet op zo’n manier gijzelen”, aldus VVD-fractievoorzitter Paul Laudy.

Hij vindt dat Transvaal meer dan voldoende tijd heeft gekregen alternatieven aan te dragen. ,,Dit plan ligt er al twee jaar, en nu komen ze daar opeens mee? Dan weet ik er ook nog wel één. Dan komt de wijkvereniging Pancras-West straks met een voorstel voor de Rijn Gouwe Lijn door de Breestraat. Ik help ze wel schrijven.” Laudy vermoedt dat het GroenLinks er vooral om te doen is het onderwerp over de verkiezingen heen te tillen. In het partijprogramma van GroenLinks staat namelijk dat er geen nieuwe parkeergarages in de buurt van het centrum moeten komen. Kos stelt echter dat de wijk het al veel langer probeert, maar dat wethouder Marc Witteman (PvdA/garages) altijd geweigerd heeft het er zelfs maar over te hebben omdat in het coalitieakkoord nu eenmaal is afgesproken dat nog voor de verkiezingen van 2010 de besluiten genomen zijn voor de nieuwe garage.

Door Bestuur WTL

Bestuur van de wijkvereniging Transvaal Leiden.

Geef een reactie