Onderstaand artikel is geplaatst op de website van het Leidsch Dagblad en gaat over de toenemende geluidsoverlast op het spoor tussen Leiden CS naar Utrecht / Alphen ad Rijn

 

LEIDEN – Piepende, toeterende en knarsende treinen. Bewoners en de buurtvereniging in Transvaal willen dat de gemeente ertegen optreedt. ,,De klachten zijn in onze wijk wijd verspreid. Het gaat niet meer om incidentele gevallen”, meldt voorzitter Jan van Erp.

Door Loman Leefmans – 12-10-2015, 11:53 (Update 12-10-2015, 14:20)


Transvaal is de wijk direct achter het voormalige belastingkantoor en die langs het spoor naar Den Haag doorloopt tot aan de Dr. Lelylaan. Dwars door die langwerpige wijk loopt de spoorbaan, richting Utrecht, in een grote bocht. Het piepen en knarsen van de treinstellen is een grote ergernis in de omliggende straten zoals Rijnzichtstraat en Lopsenstraat.

,,Dat komt doordat tegenwoordig langere intercity’s en ook steeds meer dubbeldekkers worden ingezet”, weet Van Erp. Het insmeren van de rails met vet of olie bracht in het verleden uitkomst. Maar daar wordt van afgezien om de treinen beter te laten rammen en harder te laten rijden. Bovendien moeten treinen tegenwoordig op bepaalde spoorstukken toeteren vanwege nieuwe veiligheidsvoorschriften. Ook dát brengt de nodige geluidsoverlast met zich mee. Spoorbeheerder ProRail en de gemeente wijzen volgens de wijkvereniging naar elkaar als op een oplossing wordt gevraagd.

In Transvaal zijn ze het zat en er is inmiddels een handtekeningenactie op touw gezet. Bron: http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article27528059.ece/Transvaal-is-treinlawaai-zat?lref=vptop

Door Bestuur WTL

Bestuur van de wijkvereniging Transvaal Leiden.