Een muzikaal stadsverhaal, een voorstelling voor en door de bewoners van Leiden. Het gaat over de ontluikende liefde tussen de Leidse Marie en de Franse vluchteling Pierre en speelt zich af rond de Hooglandse Kerk. Het is dan ook losjes gebaseerd op het boek 700 jaar Hooglandse Kerk (2015) van de Leidse historici Cor Smit en Elias van der Plicht.

Waar gaat het over?

Over de liefde natuurlijk, tussen Pierre en Marie, de Leidse Romeo en Julia, zeg maar. Daarnaast vormen toenmalige gebeurtenissen, zoals de ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en de animositeit tussen Leidenaren en vluchtelingen, maar ook een grijpgrage priester uit de kerk, de basis van Pancras’ West Side Story – met een niet mis te verstane link naar het heden, met zijn groeiende ongelijkheid en #MeToo.

Waarom is het belangrijk?

Bovenal is Pancras’ West Side Story een community-project. Bedacht en begeleid door professionals uit de stad, gespeeld en gezongen door vrijwilligers uit de stad, bezocht door inwoners van de stad. Na de schrale coronamaanden hopen we de mensen zo weer bij elkaar te brengen – en hun en passant ook iets over de oorsprong van Leiden te leren.

Wie doen er mee?

Carolien Devilee (dirigent) leidt het koor en de muzikanten, Yaël Vinckx (schrijver) maakt het verhaal, Jeroen Haver (wijkvereniging Pancras-West), Nelleke van Varick (wijkvereniging Tussen de Rijnen), Doran van der Kloes en Martin Vreeburg (beide wijkvereniging Pancras-West én ondernemersvereniging Hart voor Leiden) dragen de organisatie achter de schermen, evenals een aantal andere vrijwilligers uit de stad. Daarnaast hopen we een vijftigtal koorleden en muzikanten te werven.

Wanneer wordt het gehouden?

We gaan de voorstelling uitvoeren op 5 en 6 november 2022 in de theaterzaal van het Volkshuis aan de Apothekersdijk. Tijdens het Kunstroute Weekend van 25/25 september staat er een openbare try out gepland. Op die manier hopen we aan te sluiten bij een in kunst en cultuur geïnteresseerd publiek dat al in de stad is.

Wat moet er voorafgaand aan de voorstelling nog gebeuren?

De komende weken gaan we op zoek naar musici, koorleden en vrijwilligers. Je hoeft geen zangtalent te zijn om mee te doen, de muziek is zo geschreven dat het breed toegankelijk is. Voor musici is het wel belangrijk dat zij noten kunnen lezen en een redelijk niveau beheersen, want zij dragen de muziek. Vanaf medio april is Yaël writer-in-residence bij Kooyker. Daar kunnen mensen dan meedenken over het verhaal en zich ook opgeven voor het koor, orkest of als vrijwilliger.

Wil je meedoen? Woon je in de Leidse (binnen)stad en spreekt bovenstaand verhaal je aan en vind je zingen of muziek maken leuk? Meld je dan aan via <Facebook/Pancras’ West-Side Story> of stuur een email naar pancras.westsidestory@gmail.com Repetities staan gepland in juni, september en oktober, ca. 1x per week.

Door Paul Kok

Geef een reactie